Gratis verzending in heel Nederland

Wat is kalk en waarom moet je ontkalken?

Wat is kalk en waarom moet je ontkalken?

Kalkaanslag kan worden omschreven als een van nature voorkomend melkachtig residu dat wordt aangetroffen in tal van keukenapparaten die worden gebruikt om water te verwarmen. In deze machines worden de calciummoleculen, wanneer water in stoom verandert, gescheiden van het water en blijven ze in de machine achter, waar ze calciumcarbonaatafzettingen vormen. Het risico op kalkaanslag is groter als je in een gebied woont met hard water.

Nu vraag je je misschien af of hard water een risico vormt voor je gezondheid, maar het antwoord daarop is nee. Hard water is veilig om te drinken. Maar dat betekent niet dat het geen serieus risico vormt voor jouw koffiezetapparaat. Hard water bevat een grotere hoeveelheid calciumcarbonaat, evenals andere vergelijkbare moleculen zoals calciumbicarbonaat. Hoe meer van deze moleculen door jouw machine gaan, hoe groter het risico op kalkafzetting.

Als deze kalkaanslag zich na verloop van tijd ophoopt, kan dit problemen veroorzaken in jouw koffiemachine. Ten eerste kunnen de kalklagen het water isoleren van de warmtebron. Als deze isolatie optreedt, kan het water niet de optimale temperatuur bereiken, wat ervoor zorgt dat de smaak van de koffie wordt aangetast. Ten tweede, en misschien wel de ergste impact die kalkaanslag op je koffiezetapparaat kan hebben, is dat het de metalen binnenoppervlakken van jouw koffiemachine kan aantasten en corroderen. Deze corrosie kan ertoe leiden dat je koffiemachine inwendig gaat roesten, wat niet alleen de smaak van je koffie beïnvloedt, maar zelfs schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Wat is het verschil tussen het ontkalken en reinigen van een koffiezetapparaat?

Uit jouw koffiezetapparaat haal je elke dag een heerlijk bakje koffie waarmee je de dag weer aankan. Een bakje waarmee je weer wat energie krijgt om door te gaan. Er komt een klein wonder uit je koffiezetapparaat, zou je kunnen zeggen.

En toch, ondanks dat jouw koffiezetapparaat je elke dag weer voorziet van zo’n heerlijk ruikend kopje koffie, vergeet je misschien om jouw apparaat te voorzien van het juiste onderhoud. Zelfs de grootste koffiefanaten laten er rustig weken, maanden of zelfs jaren overheen gaan voordat ze hun koffiemachine eens voorzien van een goede schoonmaakbeurt.

Over schoonmaken gesproken: een veel voorkomende misvatting onder koffieliefhebbers is dat het reinigen van een koffiezetapparaat en het ontkalken ervan hetzelfde zijn. Maar reinigen en ontkalken zijn twee verschillende processen die twee verschillende problemen aanpakken bij het zetten van koffie. Om te genieten van koffie die zowel heerlijk als warm is, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen het schoonmaken van een koffiezetapparaat en het ontkalken van een koffiezetapparaat.

Kort gezegd: het reinigen wordt gedaan om viezigheid en vuiligheid te verwijderen, maar het doel van ontkalken is het verwijderen van minerale opbouw in de machine.

Koffiezetapparaat reinigen door middel van ontkalking

Een kopje koffie bestaat voor bijna 99% uit water, waardoor water dus een van de belangrijkste elementen is bij het zetten van een goede kop koffie. Het water bevat mineralen, zoals calcium en magnesium, die door je koffiemachine gaan en zich uiteindelijk als kalkaanslag op het verwarmingselement van de machine ophopen.

Het ontkalken van een koffiezetapparaat is het proces waarbij die minerale opbouw wordt verwijderd. Water dat als “hard” wordt beschouwd, is nog schadelijker voor koffiemachines omdat het een hoger percentage van deze mineralen bevat. Omdat de verwarmingselementen in een machine niet zichtbaar zijn, is het mogelijk dat de minerale opbouw al maanden aanwezig is zonder dat je het weet.

Onderhoud je koffiezetapparaat goed!

Het regelmatig reinigen en ontkalken van jouw koffiemachine zorgt voor een langere levensduur van je apparaat.

In het online assortiment van koffie-reiniger.nl vind je alles wat je nodig hebt om jouw koffiezetapparaat grondig te reinigen! Bij ons vind je de beste reinigingstabletten en ontkalkers tegen de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Voeg je header hier toe

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van koffie-reiniger.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 76 reviews.